Kontakta oss

Alger lyfts fram som framtidens livsmedel

I fredags hade TV4 ett inslag om alger (tång) som beskrivs som framtidens livsmedel; https://youtu.be/52CgtbJ_L5o (https://youtu.be/52CgtbJ_L5o?fbclid=IwAR3JAXieTYOXnwFADxNgPgzruwS0U0Xou6GiHqRNlu53ljFDB_hFnbvQii4)

Alger är ett klimatsmart premiumlivsmedel, fullt med proteiner och Omega-3-fettsyror, och kan dessutom användas för att tillverka kosmetika, djurfoder och bioplast. I reportaget lyfts dock riskerna fram men de alger som odlas i haven då de innehåller gifter och tungmetaller.

Xomas alger är fria från gifter och tungmetaller då de odlas i slutna cirkulära landbaserade system.

Algmarknaden väntar har ett potentiellt marknadsvärde på 320 miljarder USD enligt Bloomberg.

Xoma är ett foodtechbolag som utvecklar ett världsunikt system CLAS (Closed Loop Aquaculture) för odling av jätteräkor och alger. Systemen driver klimatsmart och är skalbara.